Zdrowa dieta
Podstawą utrzymania dobrego zdrowia jest zdrowa dieta. Odpowiednio dobrana dieta pozwala na właściwe funkcjonowanie organizmu. Według lekarzy w sposobie odżywiania się najważniejsza jest różnorodność, ponieważ gwarantuje ona zapobieganie niedoborom składników witaminowo -mineralnych. Produkty zbożowe, zwłaszcza z pełnego przemiału są ważnym źródłem wapnia i dających energię węglowodanów. Z kolei mleko jest źródłem pełnowartościowego białka i witamin z grupy B. Wapń ma znaczenie zapobieganiu osteoporozie, pomaga również unikać nadciśnienia. Zbyt mała ilość wapnia powoduje, że kości stają się łamliwe i słabe. Jeżeli ktoś nie lubi mleka może zastąpić je jogurtem, kefirem lub serami. Dobrym źródłem wapnia są sery żółte, trochę gorszym twarogowe. Wapń korzystnie wypływa także na zdrowie zębów i ich naturalny, biały wygląd. Ważnym składnikiem w diecie jest również mięso, które jest źródłem pełnowartościowego białka, witaminy B6, PP, także cynku i łatwo przyswajalnego żelaza. Istotnym pierwiastkiem gwarantującym zdrowie jest żelazo. Produkty roślinne zawierają znacznie mniej żelaza niż mięso. Żelazo zapobiega niedokrwistości i infekcji dróg moczowych. Brak żelaza oznacza anemię i konieczność uzupełniania go specjalnymi zestawami. Wędliny dobrze jest zastąpić pieczonym mięsem, ponieważ zawierają mnóstwo konserwantów, np.: fosforanów oraz zbyt dużą ilość soli i związków jej bardzo podobnych.