Zajady czyli problem w kącikach

Nie wszyscy wiedzą co to są zajady, ale większość w swoim życiu miała z nimi do czynienia. Zajady to inaczej pękanie kącików ust, który sprawia odczucie bólu i sprawia problemy przy otwieraniu ust. Zajady takie ustępują samoistnie. Jeżeli natomiast ranka zostanie zainfekowania dochodzi do stanu zapalnego. Zainfekować można albo bakteriami albo drożdżakami. Takie zainfekowane zajady utrzymują się tygodniami i poza tym są zakaźnie, ponieważ zakażenie gronkowcami czy paciorkowcami bardzo szybko się przenoszą. Podstawowa przyczyną powstawania jest niedobór witamin z grupy B a zwłaszcza witaminy B2. Z tego powodu zwłaszcza wiosna, kiedy organizm jest wyczerpany po zimie, na przedwiośniu pojawiają się częściej. Również nadmiar kawy wypłukuje witaminy, oraz kuracja antybiotykowa, czy stosowanie leków sterydowych przyczyniają się do powstania tej dolegliwości. Również cukrzyca jak i stosowanie kuracji hormonalnej mają negatywny wpływ na powstawanie zajad. Ludzie, którzy przeżywają długotrwały stres lub są przepracowani muszą być przygotowani na stany zapalne w kącikach ust, ponieważ stany napięcia nerwowego wpływają na osłabienie odporności organizmów. Jeżeli już masz zajady nie wolno ich dotykać rękami, ponieważ to jest dobry sposób na zainfekowanie istniejących zajad. Również nie wolno wysuszać środkami alkoholowymi, ponieważ nie pomożemy, a wręcz przeciwnie takie postępowania zaognia stan zapalny. Również trzeba uważać na szerokie ziewanie i otwieranie ust. Alkohol i produkty bogate w cukier sprzyjają namnażaniu drożdżaków, a to sprzyja zakażeniu zajad. Jeżeli doszło do zakażenia, a objawia się to tym, że po kilku dniach samo nie przechodzi, a wręcz przeciwnie są większe i bardziej bolesne, nie ma, co czekać, że samo przejdzie tylko należy udać do lekarza. Na zajady pomaga smarowanie linomagiem oraz przykładanie drożdży na ranki, również zalecanie jest smarowanie maścią zawierającą witaminy E albo A. Należy jeść warzywa strączkowe, produkty bogate w witaminę B oraz czosnek.