Właściwa dieta kluczem do zdrowia

Prawidłowo zbilansowana dieta bogata w witaminy i minerały sprawia, iż nasz organizm nabiera większej odporności, przez co ryzyko zachorowań jest zdecydowanie mniejsze. Okres jesienno zimowy to czas, w którym odnotowuje się najwięcej zachorowań na grypę, warto, więc w naturalny sposób zadbać o właściwą odporność naszego organizmu. Aby dieta była odpowiednio zbilansowana należy pamiętać, aby w naszych potrawach znajdowały się witaminy takie jak C, E, B 12 oraz niezbędny kwas foliowy. Witamina C stymuluje odporność organizmu znajduje ona się w cytrusach, brokułach oraz pomidorach. Witamina E pomaga limfocytom w walce przed wirusami, można ją znaleźć olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, brokułach, jajkach oraz w drobiu i rybach. Kwas foliowy odpowiedzialny za kontrole białych krwinek znajduje się w soku pomarańczowym, szpinaku oraz zielonych warzywach liściastych. Witamina B12 ma podobny wpływ jak kwas foliowy jednak szukać ja należy w jajkach, mięsie oraz rybach. Czosnek oraz miód mają kluczowy wpływ na naszą odporność, zatem w sezonie zimowym warto częściej po nie sięgać. Aby układ odpornościowy dobrze pracował należy spożywać od 4 do 5 posiłków dziennie w niewielkich porcjach jednak takich, aby zaspokoić uczucie głodu a nie doprowadzić do uczucia przejedzenia. Jedzenie na mieście posiłków typu fast food ma niekorzystny wpływ na nasz organizm warto, więc pamiętać o zabraniu do pracy zdrowego śniadania oraz zdrowych przekąsek w formie owoców i warzyw.

[Głosów:0    Średnia:0/5]