Witaminy zawarte w owocach

Witaminy zawarte w owocach

Często wspomagamy się specyfikami witaminowymi zakupionymi w aptece, aby poprawić poziom naszej odporności. Czy tak na prawdę jest sens faszerować się sztucznymi, chemicznymi wynalazkami, kiedy to mamy wokół siebie tyle naturalnych witamin? Często powtarzane jest stwierdzenie, że powinno się spożywać świeże owoce i warzywa, ze względu na zawarty w nich poziom witamin. Czy tak na prawdę jest ich tak wiele w owocach? Otóż witaminy, których dostarczają nam owoce można podzielić na kilka grup. I tak na przykład witamina A, hamująca rozwój raka oraz dbająca o dobry stan naszych oczu znajduje się przede wszystkim w morelach, grapefruitach, mango czy też w mandarynkach. Owoce takie jak: czarna porzeczka, kiwi, truskawka, cytryna zawierają natomiast sporo witaminy C. Również witaminę E można spotkać w owocach: awokado, malina, brzoskwinia. Witamina K znajduje się w dość sporej ilości w granacie oraz w winogronach. Często także można usłyszeć o witaminie B, w różnych rodzajach. Ją możemy „wchłonąć” spożywając banany, ananasy, pomarańcze, czy też arbuzy. Jak widać – niemal każdy owoc zawiera w sobie substancje, które mogą zastąpić nam zakupione w aptekach suplementy diety. Dlatego też należy pamiętać o częstym, codziennym jedzeniu choć drobnej (lecz im więcej tym lepiej) ilości świeżych owoców. Wpłynie to pozytywnie na nasz organizm, może zapobiec chorobom oraz poprawić znacznie odporność.

[Głosów:1    Średnia:5/5]