W jaki sposób nie dopuścić do zakwaszenia organizmu?

W jaki sposób nie dopuścić do zakwaszenia organizmu?

Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie wiąże się z poważnymi zagrożeniami dla naszego zdrowia. Dlatego nie warto dopuścić do nadmiernej produkcji kwasów. W jaki sposób jednak zapobiec takiemu stanowi? Otóż lekarze przede wszystkim doradzają, aby szczególną wagę przyłożyć do naszego codziennego jadłospisu. Powinny uważać nie tylko osoby będące w grupie dużego ryzyka (na przykład ludzie po pięćdziesiątym roku życia), ale także wszyscy, którzy nie chcą mieć problemów w przyszłości. O zakwaszeniu organizmu świadczy przede wszystkim przeciągające się zmęczenie oraz osłabienie i pogarszający się nastrój. Warto również wykonać prosty domowy test. Wystarczy jedynie uszczypnąć skórę na grzebiecie dłoni. W przypadku problemu z nadmiarem kwasów w organizmie, najprawdopodobniej wybrzuszenie na skórze pozostanie jeszcze przez kilka sekund. W takim wypadku koniecznością są środki zapobiegawcze, które pomogą nam przywrócić zasadowy odczyn w naszej krwi i nie pozwolą, aby kwasy stały się przyczyną poważnych chorób. Codzienny jadłospis warto wzbogacić u dużą ilość produktów o odczynie zasadowym. Chodzi tutaj o warzywa i owoce oraz mleko. Pomocna okaże się także aktywność fizyczna. Nie chodzi tutaj jednak o przeciążanie naszego organizmu, ale na przykład o spacery po świeżym powietrzu czy jazdę na rowerze. Tego rodzaju ruch pomoże dostarczyć naszym płucom tlenu. W ten sposób szybko możemy zwiększyć wydolność systemu buforowego.

[Głosów:1    Średnia:5/5]