Siemię lniane – dobrodziejstwo dla żołądka

Siemię lniane – dobrodziejstwo dla żołądka

Z roku na rok rośnie liczba ludzi, nie tylko w naszym kraju, którzy skarżą się na dolegliwości żołądkowe. Zazwyczaj jest to tak zwana zgaga, czyli nadkwaśność, co w prostej linii jest zapowiedzią powstania w naszym żołądku wrzodów. Przyczyny takiego stanu rzeczy są różne, wiążą się ze sobą i potęgują negatywne działanie na nasz żołądek, a więc: stres, nieregularne jedzenie, duża ilość pitej kawy i mocnej herbaty, alkohol, jedzenie tak zwane na sucho. Wszystkie te okoliczności związane są w prostej linii z rozwojem cywilizacyjnym, trudno więc od tego uciec lub zmienić diametralnie swoje życie. Można jednak w prosty sposób zapobiec groźnej chorobie w sposób skuteczny, a prosty. Mowa tu o siemieniu lnianym – dostępnym w każdej aptece czy sklepie zielarskim. Siemię jest w dwóch postaciach, może być sproszkowane i odtłuszczone, może tez być w sprzedaży w postaci ziarenek. Obie formy posiadają właściwości lecznicze, wszystko zależy od tego, w jaki sposób zamierzamy je przyrządzić – co jest naszym głównym celem – kuracja czy zapobieganie chorobie. Najbardziej popularnym sposobem przyjmowania sproszkowanego siemienia lnianego jest zalanie łyżeczki siemienia gorącą wodą. Po ostygnięciu i dokładnym rozmieszaniu (mieszamy zaraz po zalaniu) pijemy zawiesinę. Nie jest może to zbyt smaczne, ale można się przyzwyczaić – tak spożywane siemię tworzy jakby specjalną warstwę ochronną żołądka, wydzielając śluz – zapobiega to owrzodzeniu żołądka, a jeśli już się ono pojawiło, łagodzi objawy choroby i leczy ranki powstałe w jej wyniku. Siemię lniane posiada poza tym całe bogactwo mikroelementów oraz kwasy nienasycone omega 3 i omega 6 – dobrodziejstwo dla funkcjonowania całego organizmu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]