Problemy z zakwaszeniem organizmu

Problemy z zakwaszeniem organizmu

Na lekcjach chemii wykłada się definicję kwasów i zasad. W dorosłym życiu ludzie coś tam kojarzą odnośnie neutralnego pH skóry, ale generalnie raczej mniej niż więcej. A tymczasem zakwaszenie organizmu to realny problem, który może mu znacząco utrudnić życie. Odnosi się do poziomu pH krwi. Oznacza także przekroczenie wskaźnika kwasowo-zasadowego, który w zdrowym ciele wynosi siedem. Zakwaszeniu można ulec chociażby na skutek nieprzemyślanej diety. Głównymi winowajcami pozostają tutaj przetworzona żywność oraz to, co na ogół eliminowane jest przez osoby odchudzające się. A zatem słodycze, twarde sery, kakao i produkty na bazie mąki pszennej. To właśnie kwasy są częstą przyczyną problemów. Warto zatem od zaraz dobrze się zastanowić nad tym, co leży na talerzu. Zazwyczaj liczy się kalorie, ale okazuje się, że równie istotna jest również tendencja do zakwaszania organizmu. Jeżeli jest ono bagatelizowane może prowadzić do takich chorób jak łamliwość kości i odwapnienie. Problemy z zębami, jak próchnica, to tylko kwestia czasu. Zakwaszenie można poczuć w postaci ogólnego osłabienia, ale także zobaczyć tak zwanym gołym okiem. Łamią się paznokcie, a włosy wypadają na potęgę. Sucha skóra to kolejny objaw i sygnał, że coś złego dzieje się w organizmie. Dieta polegająca na odkwaszaniu organizmu to dobry sposób na odzyskanie dobrego samopoczucia oraz silnego organizmu. Bez bólu pleców, kłopotów z trawieniem pokarmów czy zakażeń.

[Głosów:1    Średnia:3/5]