Naturalne antybiotyki z każdej kuchni

Uwielbiasz przyprawy i często dodajesz je do potraw, by były bardziej aromatyczne? Z pewnością wiesz, że przyprawy i zioła to nie tylko niepowtarzalny aromat, ale także niezastąpione i całkowicie naturalne lekarstwa. Zapoznaj się z właściwościami przypraw z twojej kuchni, by wiedzieć, co tak naprawdę daje twój ulubiony aromat. Tymianek jest jednym z najczęściej stosowanych w kuchni ziół, a mało kto wie, że jest naturalnym antybiotykiem na problemy związane z układem oddechowym. Jego świeża odmiana, uprawiana w obrębie basenu Morza Śródziemnego od setek lat stosowana była jako lekarstwo na przeziębienia, kaszel i astmę. Z tymiankiem należy jednak uważać – w zbyt dużej ilości, jest niebezpieczny dla zdrowia. Ale wyciąg z tymianku, herbatka lub inhalacja raz dziennie czynią cuda w przypadku choroby. Podobnie oregano, stosowane jest w chorobach układu oddechowego, pomaga także przy niestrawności. Tymianek, oregano w połączeniu z cebulą i czosnkiem to naturalne antybiotyki na wszelkie zakażenia wirusowe dróg oddechowych. Z kolei takie przyprawy jak goździki, cynamon świetnie działają na układ trawienny, regulując jego pracę. Cynamon ma, z kolei, właściwości odchudzające. Nie trzeba chyba wspominać, że na problemy z zaśnięciem, nerwami, najlepiej na świecie robi wyciąg z melisy i rumianku. Podobnie stosuje się miętę (ukojenie nerwów lub niestrawność i zgaga). Po te zioła częściej sięgamy w przypadku dolegliwości zdrowotnych niż w kuchni.