Na czym polega zakwaszenie organizmu?

Na czym polega zakwaszenie organizmu?

W naszym organizmie zachodzi cały szereg procesów chemicznych. Zwykle nie zdajemy sobie sprawy na przykład z tego, że dla naszego zdrowia niezbędna jest równowaga kwasowo-zasadowa. Zdrowy człowiek ma lekko zasadowy odczyn krwi. Odchylenia od tego stanu mogą spowodować zaburzenia w układzie przemiany materii. Dlatego organizm człowieka wypracował specjalny system ochronny. W medycynie ów system określany jest mianem systemu buforowego. To właśnie system buforowy pomaga utrzymać stały poziom odczynu PH krwi. To właśnie ów system usuwa z krwi nadmiar kwasów. W jaki sposób dostają się one jednak do naszego organizmu? Otóż produkcję kwasów wzmacnia przede wszystkim wysiłek fizyczny. Dostarczają ich do naszego organizmu również niektóre produkty. Chodzi tutaj przede wszystkim o mięsa oraz sery. Produkty zasadowe regulują jednak cały proces. Dlatego zbilansowana dieta składająca się z produktów zasadowych oraz niewielkiej ilości produktów zawierających kwasy pozwala utrzymać równowagę kwasową organizmu. Problem zaczyna się zaś wtedy, gdy w naszym jadłospisie brakuje produktów o odczynie zasadowym. Kwasy odkładają się przede wszystkim w mięśniach oraz stawach, a tamże w skórze i ścięgnach. Osłabiają one organizm i są bezpośrednią przyczyną wielu chorób (np. osteoporozy czy tocznia rumieniowatego). Dlatego niezbędna jest odpowiednia dieta, która pozwoli nam utrzymać lekko zasadowy odczyn krwi.

[Głosów:1    Średnia:5/5]