Lekarze zalecają jeść śniadania

Jeżeli pragniemy zachować zdrowie i urodę, powinniśmy dobrze się dożywiać. Dobre odżywianie nie oznacza jednak przejadania się, i to tłustymi potrawami, jak uważały nasze prababki. Dobrą dietą nie jest też głodzenie się i życie o samych jabłkach oraz pomidorach. Przeciwnie, należy zachować zdrowy umiar. Zdrowa dieta powinna składać się z pięciu niedużych posiłków, spożywanych mniej więcej co trzy godziny. Ostatni posiłek należy spożyć najpóźniej na dwie godziny przed snem. Pierwszy posiłek warto zaś zjeść jak najszybciej po wstaniu z łóżka. Śniadanie to, zdaniem lekarzy, najważniejsze danie w ciągu dnia. Może ono być nawet sporych rozmiarów, a i tak nie przytyjemy, w przeciwieństwie do sytuacji, gdy będziemy spożywać obfite posiłki po południu i wieczorem. Na śniadanie powinniśmy jeść przede wszystkim węglowodany, które dostarczą nam energii na cały dzień, a które rano łatwiej się spalają, niż po południu, gdy najlepiej jeść głównie białko. Śniadanie pełne węglowodanów to na przykład płatki zbożowe z mlekiem krowim bądź sojowym. Spora ilość energii znajdzie się też w kanapce z masłem orzechowym. Dobrym pomysłem śniadaniowym będzie również garść orzechów i suszonych lub świeżych owoców. Rano można też jeść banana i kilka ciastek zbożowych czy sezamków. Do herbaty warto zaś dodać miodu, który jest znacznie zdrowszy od cukru i zawiera wiele cennych minerałów oraz witamin sprzyjających zdrowiu i odporności organizmu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]