Dieta po operacji
Gdy przejdziemy jakąś poważną operację, zwłaszcza w rejonie jamy brzusznej, musimy przejść przez długą rekonwalescencję. Naszemu powrotowi do zdrowia będzie na pewno sprzyjać wypoczynek, wolne od pracy, duża ilość snu i w ogóle leżenia w łóżku. Możemy umilać sobie czas choroby czytaniem książek, słuchaniem muzyki, oglądaniem filmów, rozmowami z najbliższymi. W ten sposób skutecznie się zrelaksujemy, co będzie sprzyjało gojeniu ran. W czasie rekonwalescencji po operacji należy koniecznie unikać wysiłku fizycznego, prac domowych, forsownych spacerów, a zwłaszcza sportu i seksu. Na ten rodzaj relaksu przyjdzie czas po zdjęciu szwów i po minięciu bólu oraz obrzęku. Bardzo istotna okazuje się też dieta po operacji. Powinna być ona jednocześnie pożywna i lekka, aby nie obciążać nadmiernie układu pokarmowego, nie powodować wzdęć ani też nie doprowadzić do przytycia, zwłaszcza, że będąc unieruchomieni, mamy mała możliwość spalania kalorii. Po operacji warto spożywać pieczywo, najlepiej czerstwe, jak sucharki czy chrupki chlebek. Można też jeść ryż czy kasze, które są mało inwazyjne dla żołądka, a wręcz mogą przynieść ukojenie, gdy boli ans brzuch. Rzecz jasna, przydadzą się też warzywa i owoce, obfitujące w witaminy i minerały, jednak nie powinny być to produkty nadmiernie rozdymające. Sałata, kapusta, brokuły czy fasolka, jabłko, gruszka może być jedzona, ale w małych ilościach. Zamiast nich lepiej spożywać marchew, pomidory, kiwi, cytrusy, banany.