Cebula i czosnek domowym sposobem na przeziębienie i grypę

W okresie jesienno-zimowym nasz organizm jest bardziej narażony na pojawienie się wszelkich objawów przeziębienia i grypy. Kolejki do lekarzy pierwszego kontaktu stają się wówczas większe, lecz większość z nas próbuje się leczyć na własną rękę. Warto rozpocząć kurację metodami domowymi wraz z pojawieniem się pierwszych objawów. Jednym z najczęstszych domowych sposobów na walkę z wirusami grypy jest przygotowanie i spożywanie syropu z cebuli. Jego przygotowanie nie jest trudne – wystarczy skroić w drobną kosteczkę cebulę, a następnie zasypać ją kilkoma łyżeczkami cukru (ewentualnie dodać odrobinę miodu). Tak przygotowaną miksturę należy odłożyć w ciepłe miejsce i czekać, aż puści sok, który następnie spożywamy kilka razy dziennie. Innym, popularnym produktem, który może pomóc nam zwalczyć chorobę jest czosnek. Z niego także możemy przygotować syrop (kilka ząbków przeciśniętych przez praskę zalewamy sokiem z cytryny dolewając odrobinę przegotowanej wody). Możemy również przygotować „witaminowy napój” – dodając do szklanki ciepłego mleka łyżkę miodu, łyżkę masła oraz dwa ząbki rozgniecionego czosnku. Szklanka takiego napoju zdecydowanie zadziała dezynfekująco oraz nawilży błonę śluzową gardła, przynosząc ulgę. Najprostszym pomysłem na czosnek może okazać się również kanapka z pokrojonym w plasterki ząbkiem, posypana niewielką ilością soli. Pamiętajmy jednak, że nie należy stosować takich metod zbyt długo, gdyż mogą podrażnić nam w znacznym stopniu żołądek.