Cała prawda o dietach antynowotworowych

Coraz częściej można usłyszeć o wszechobecnych nowotworach, które atakują coraz młodszych ludzi. Specjaliści szukają ich przyczyn w genach, w sposobie dbania o własne zdrowie, w tym również w diecie, którą osoba chora stosowała przez całe swoje życie. Dlatego też coraz więcej naukowców tworzy diety antynowotworowe i przekonuje, że to, jak się odżywiamy, ma ogromne znaczenie dla naszego całego organizmu, z którym nie ma żartów. Warto jednak zaznaczyć, że taka dieta nie jest jedynym wielkim cudem. Jeśli ktoś ma zachorować to i tak zachoruje. Wiedząc jednak, jak można o siebie zadbać i zmniejszyć ryzyko ciężkiego zachorowania na raka, warto chociaż spróbować tego, co proponują nam specjaliści. Zaleca się bowiem indywidualne podejście do każdego człowieka. Nie można tutaj zapominać o genach. Wiadomym jest, że ktoś, kto w rodzinie spotkał się już z nowotworem, bardziej narażony jest na jego pojawienie się niż ktoś, u kogo o takich problemach nie było nigdy mowy. Aktualnie naukowcy posiadają cenne informacje dotyczące tego, co (a raczej czego niedobór) może powodować zmiany nowotworowe w określonych narządów. Niedobór witaminy C, cynku bądź żelaza może spowodować pojawienie się raka przełyku. Jeśli chory przyjmuje spore ilości alkoholu, takie ryzyko wystąpienia zwiększa się. Jeśli natomiast mamy niedobory błonnika, a posiadamy w swoim organizmie zbyt dużo tłuszczów roślinnych czy olejów, możemy liczyć się z tym, że rak zaatakuje jelito grube bądź odbytnicę.